The project

A sub-regional shopping centre in a rapid growth area west of Brisbane. Completed in late 2016 with head contractor FKG, the property was a major expansion of the previous Woolworths anchored centre. 

The open air design featured an expansive 8 metre wide “boulevard” that sleeves the main building, providing generous outdoor spaces, weather protection and encouraged pedestrian movements anchor retailers and specialty shops on the centres perimeter.

SCALE

28,000m2 GFA

CAR PARKS

1200

Client

Alceon Capital Transactions Joint Venture

Status

Completed December 2016

Our role

Concept and Schematic Design | Development Application | Design Development | Full Construction Documentation for Construction in Two Stages

Team

Matthew Johnson, Michael Ellis, Len Powe, Mark Thompson, Lachlan McKelvie, Joshua White, Erik Lundberg,  Iona Mansfield

“The completed development will create a vibrant community node consistent with the aspirations of the planning scheme through the inclusion of a diverse range of retail offerings, expanded pedestrian walkways, contemporary building design and vibrant hard and soft landscape architecture treatments. The proposed centre features an active retail environment which offers its customers a development which is more than merely a place to collect the weekly groceries by providing a centre that contributes to the social capital of the area and creates a destination.”

Angus Green | Place Design Group

Similar Projects

Goodna Marketplace

Goodna Marketplace is located in a prime location, just off the Ipswich motorway…

explore project

MKT SQR Deception Bay

Stage 2 of the MKT SQR renovation and expansion…

explore project

THE PROJECT

In 2008, mining engineering company, Ausenco, decided to centralise all of their Brisbane operations into one new headquarters in South Brisbane. The 6 storey, 14,600m² office building quickly became a landmark in the area with its copper coloured facade and dominant street presence. The project involved tight integration and coordination of services in a compact floor to floor envelope and POWE Architects’ ability to resolve much of the coordination virtually, before works commenced on site, saved significant time and cost for the contractor and client.

SIZE

14,600m2

STOREYS

6

Client

State Development Corporation

Status

Construction completed December 2009

Team

Len Powe, Matthew Johnson & Michael Ellis

Our Role

Concept & Schematic Design | Development Application | Design Development | Contract Documentation

Similar Projects

PA Hospital Carpark & Childcare Centre

An eight split-level carpark solution for PA hospital…

explore project

Apiary Financial Office Fit Out

Innovative design and delivery from end to end…

explore project

Hexagon Office Fit Out

A fit-out to cater a mix of 96 office-based & manufacturing…

explore project

THE PROJECT

The Queensland Health Department engaged Hutchinson Builders for a 1403 car facility with integrated child care following backlash over lack of staff parking.  Built over the tram depot tracks, the building provides a high level linkage between the adjacent busway station and the rest of the hospital campus. 

The eight split level building has a removable long span, deep-V roofing system offering opportunity for another two half-levels.  The screen facade offers ventilation and reduces light into the surrounding ward and treatment buildings.

CAR SPACES

1403

Client

Hutchinson Builders

Our role

Design Development | Contract Documentation

Status

Construction completed early 2008

Team

Matthew Johnson

Similar Projects

Ausenco Centre

A 6 storey, 14,600m² office building that quickly became a landmark…

explore project

Apiary Financial Office Fit Out

Innovative design and delivery from end to end…

explore project

Hexagon Office Fit Out

A fit-out to cater a mix of 96 office-based & manufacturing…

explore project

The brief

This project required sensitive design for specific aged care needs within an existing Residential and Mixed Use neighbourhood. The positioning of large flat floor plates for easy access across the facility, clear definition of front-of-house and back-of-house separation, whilst also providing courtyard planning to support natural ventilation and reduced the impact on existing neighbourhood. 

 

We achieved a residential scale to the building by both stepping the building layout to suit the existing grade, articulating the facade by using exterior balconies, sun hoods and heavily planted the external terraces to provide shading.

 

READ MORE

development approval

Previous submissions, over a 2.5 year period, had not realised a positive response from BCC.  Using our advanced 3D modelling capability, we were able to clearly define the permissable building height envelope, and successfully received BCC Development Approval with no submissions during its public advertising period.

 

READ MORE

Client

CPSM/Latitude

Status

Development Approved

Our role

Concept and Schematic Design | Development Application | Design Development

Similar Projects

YourTown Milton

Clean up, restoration and reinvigoration after the 2011 floods…

explore project

Dalby Aquatic Centre Grandstand

The renovation to the Dalby Aquatic Centre Grandstand was a honour to undertake…

explore project

YourTown Capalaba

The site at Capalaba required BoysTown to re-purpose an existing building…

explore project

THE PROJECT

The Parenting Centre at Deception Bay is a service delivery concept for YourTown that provides a range of counselling, education and training services for (primarily) young parents. The centre is intentionally residential in scale and appearance which focuses on the three fundamental activities of administration, childcare, and adult education & training.

Client

YourTown

Status

Construction completed July 2011

Team

Matthew Johnson, Michael Ellis

Our Role

Concept & Schematic Design | Development Application | Design Development | Contract Documentation | Contract Administration

Similar Projects

Eden’s Crossing Childcare Centre

Eden’s Crossing Childcare forms part of a larger, master-planned mixed-used development…

explore project

Deception Bay Childcare Centre

Deception Bay Early Learning Centre offers space for 100 children…

explore project

Redbank Plains Early Learning Centre

POWE Architect’s concept design and development application for a 100 place ELC…

explore project

THE PROJECT

The Esplanade is a private residence in St Lucia with an emphasis on panoramic views, natural light and ventilation. The stepping nature of the design responds to the steep topography and the height limitations of the property. 

Four primary levels provide excellent views to the Brisbane River, whilst satisfying the client brief of natural ventilation and light throughout.

Client

Bob & Erica McCallum

Our role

Concept & Schematic Design  | Development Application | Design Development | Contract Documentation | Contract Administration

Team

Len Powe, Matthew Johnson

Similar Projects

Palace Cinemas – Centro on James

Stage 2 of Palace Cinemas’ expansion and redevelopment at Centro on James…

explore project

Apiary Financial Office Fit Out

Innovative design and delivery from end to end…

explore project

Hexagon Office Fit Out

A fit-out to cater a mix of 96 office-based & manufacturing…

explore project

THE PROJECT

Coles Flagstone is a staged masterplan development located within the Greater Flagstone Priority Development Area (PDA)Hutchinson Builders were appointed as the head contractor which saw the Coles tenancy open for trading in March 2020.

CAPACITY

4,667m2 GFA

CAR PARKS

254

Client

Coles Group Property Developments

Our role

Development Application  | Design Development | Contract Documentation | Construction Drawings

Status

Construction completed March 2020

Similar Projects

Town Square Redbank Plains

A retail destination with a social edge…

explore project

Coles Ipswich

“We didn’t just open a Coles; we rebuilt a pathway to the rebirth of the Ipswich CBD”…

explore project

Palace Cinemas – Centro on James

Stage 2 of Palace Cinemas’ expansion and redevelopment at Centro on James…

explore project

THE PROJECT

When Cr Paul Pisasale opened the new Coles Superstore in Ipswich it signalled a return of the retail giant to the city centre. The Brisbane Street store was totally destroyed in the Jan 2011 floods and required a re-thinking of the site. Alongside Coles Group Property Development we recreated a new presence for the site, resistant to the type of flooding seen throughout the city. 

SPACE

6000m²

CAR SPACES

280

THE PROJECT

Opened in February 2013, the new centre elevated the store above the 2011 flood levels and utilised the undercroft space for a 200 space carpark. A further 80 cars were located on the elevated level and all servicing (including a substation that could feed back into the City grid) were moved well above the tide line to protect them from future events. 

Also the first in Queensland to be built to the Coles Superstore concept combining their normal supermarket lines with a general merchandise area all within a single 6000m²  store.  The store features an in-store bakery and butchery, delicatessen and fishmonger, a new concept fruit and vegetable display, and an adjoined Liquorland and café.

There was a requirement to lower the overall lifecycle costs of the building by exceeding the National Construction Code requirements for energy efficiency. The building was wrapped in a layer of Kingspan walling and roofing to provide extra insulation. 

Built by Hutchinson Builders utilising an Early Contractor Involvement (ECI) process which engaged the builder in the design development phase of the project. This enabled a collaborative approach to cost control as the documents were being prepared. Informed design decision that impact costs made early on meant changes could be made with minimal wastage while still having maximum effect on the budget controls.

Client

Coles Group Property Development

Our role

Concept & Schematic Design  | Development Application | Design Development | Contract Documentation | Construction Drawings | Contract Administration

Status

Construction completed February 2013

Team

Len Powe, Matthew Johnson & Michael Ellis

Similar Projects

Town Square Redbank Plains

A retail destination with a social edge…

explore project

Coles Flagstone

A staged masterplan development located within the Greater Flagstone PDA…

explore project

Palace Cinemas – Centro on James

Stage 2 of Palace Cinemas’ expansion and redevelopment at Centro on James…

explore project

THE PROJECT

Powe Architects delivered design development, construction drawings and construction stage
detailing services for Stage 2 of Palace Cinemas’ expansion and redevelopment at Centro on James, including the design & construction of four new Platinum experience auditoria.

CAPACITY

2400m2 GFA

Client

CSArchitects & Palace Cinemas

Status

Constructed Completed December 2018

Our role

Design Development | Contract Documentation | Construction Drawings | Construction Stage Detailing Services

Team

Christian Skou, Matthew JohnsonIona Mansfield

Similar Projects

The Esplanade

The best St Lucia has to offer…

explore project

Apiary Financial Office Fit Out

Innovative design and delivery from end to end…

explore project

Hexagon Office Fit Out

A fit-out to cater a mix of 96 office-based & manufacturing…

explore project

THE PROJECT

Office relocation and fit out in Milton for an accounting practice. The POWE Architects team completed concept design through to shop drawings, delivered in tight timeframe.

Completed April 2019 by Aligned.

CAPACITY

416m2

Client

Apiary Financial 

Our role

Design Development | Contract Documentation | Construction Drawings | Construction Stage Detailing Services

Status

Construction completed April 2019

Team

Erik Lundberg, Dominika Richards

The POWE team expertly guided us through every step of the process from design, implementation, certification, installation and review. The innovative design from the Architecture team has been particularly well received by all our clients and staff. We are very pleased with the quality of the final result and we strongly recommend the entire POWE team in all respects. It’s been a pleasure dealing with the POWE team.”

Sal Russo | Partner | Apiary Financial

Similar Projects

Ausenco Centre

A 6 storey, 14,600m² office building that quickly became a landmark…

explore project

PA Hospital Carpark & Childcare Centre

An eight split-level carpark solution for PA hospital…

explore project

Hexagon Office Fit Out

A fit-out to cater a mix of 96 office-based & manufacturing…

explore project